- DRTIČ KUCHYŇSKÉHO
ODPADU
- DRTIČE POTRAVINOVÝCH
ODPADŮ
Popis systému
- V této sekci bychom chtěli přispět k
pochopení jeho jednotlivých částí a představit tento systém sběru
- potravinového odpadu.
-
Drtič
- Toto zařízení bylo vynalezeno v roce
1927 architektem Johnem Hammersem. Je umístěno pod kuchyňským
- dřezem a skládá se z následujících
hlavních součástí: (a) drtící komora a (b) elektromotor.
- Potravinový odpad je vhazován do drtiče
spolu s
- přitékající studenou vodou.
- Rotující ocelový talíř (c) je umístěn
v drtící komoře a
- je připojen na elektromotor, který
nahazuje
- odstředivou silou odpad na stěnu
komory.
- Na této stěně je připevněn drtící
prstenec (d).
- Odpad je tlačen na prstenec a je průběžným
řezáním a
- abrazí drcen na velmi malé částečky,
které jsou
- posouvány průtokem vody přes malé
otvory v talíři do
- odpadního potrubí.
- Na rotačním talíři jsou umístěny dva
kovové prvky (e),
- které se mohou otáčet kolem své osy
(lopatky) a tím
- přispívají k drcení materiálu.
- Musíme zdůraznit, že narozdíl od všeobecné
- představy, nemá drtič žádné nože
nebo ostří.
-
Úvahy o používání drtičů potravinových odpadů
- Nemáme pocit, že existuje jen jedno řešení
na poli
- životního prostředí, ale že jsou různá
řešení a že tyto
- úvahy odpovídají „antropocentrickému“
řešení otázek
- životního prostředí, se kterými plně
souhlasíme.
- Pro ujasnění uvádíme: zdá se, že
zaučování uživatelů
- na jiný systém (jako je tříděný
pouliční sběr mokrého
- odpadu) bylo úspěšné jen za určitých
okolností s příznivými kulturními a environmentálními podmínkami,
- zatímco za jiných okolností způsoboval
tento systém větší nebo zcela nepřekonatelné problémy. Řešením
by
- měla být nabídka jiných systémů,
které se rychleji setkají s úspěchem a tím budou následně přínosem
pro
- životní prostředí.
- Nemělo by se také přehlížet
ekonomické hledisko při srovnávání jednoho systému s druhým.
- Významná americká studie dokázala,
že z pěti systémů je nejlepší systém sestávající z drtiče/kanalizace/
- ČOV bereme-li v úvahu 12 různých
ekonomických a ekologických parametrů.Ostatní čtyři systémy
byly: (1)
- sběr odpadu na ulici/ skládka, (2) sběr
odpadu v domácnosti/kompostování, (3) sběr na ulici/ spalování,
(4)
- drtič / domovní kompostování.
- Abychom přešli od teorie k praxi, chtěli
bychom vypsat výhody a nevýhody, které vyplývají z používání
drtičů
- jako nástroje tříděného sběru.
-
Uspořádali jsme je do čtyř kategorií:
- » pro uživatele
- » pro životní prostředí
- » pro osoby veřejně činné (rozhodující
a výkonné)
- » pro zaměstnanost
-
UŽIVATEL - Výhody
- » zjednodušení třídění organické
části od ostatního pevného komunál. odpadu
- » odstranění nutnosti umisťovat mokrý
odpad do komunálních sběrných nádob (kontejnerů)
- » odstranění potřeby dočasného
skladování potravinového odpadu vzhledem k termínům a frekvenci
- svozů
- » odstranění nepříjemného zápachu,
hmyzu a hlodavců, kteří se vážou k odpadům
- » odstranění nebezpečí patogenních
látek ,které vznikají při fermentaci skladovaného odpadu
-
UŽIVATEL - Nevýhody
- » nepatrný nárůst spotřeby vody spočítaný
na cca 1% průměrné spotřeby typické rodiny (asi 4 l/kg
- potravin.dopadu)
- » zanedbatelný nárůst spotřeby el.
energie hodnocený na cca 0,1% průměrné spotřeby typické rodiny
- (prům. doba používání drtiče
4min/den nebo 8,5 KWh/rok)
- » náklady na nákup a instalaci zařízení
- » nebezpečí ucpání odpadních
trubek, pokud jsou již staré nebo příliš tenké - může být vyřešeno
- enzymovými čističi, které jsou již
snadno k dostání
-
OSOBY VEŘEJNĚ ČINNÉ (ROZHODUJÍCÍ A VÝKONNÉ) - Výhody
- » nízká potřeba dělat politická
rozhodnutí ve srovnání s typickými problémy spojenými se skládkami,
- kompostárnami a spalovnami
- » vynikající přijetí tohoto způsobu
třídění tou částí uživatelů, která se již naučila drtič
optimálně používat
- » modulární systém: instalace zařízení
je kontrolovatelná a lze ji řídit prostřednictvím stanovení
limitů
- (popř. v extrémních případech zákazem)
nárůstu počtu přístrojů pokud by se objevily vážnější problémy
v
- kanalizaci nebo ČOV
- » úspora nákladů v ČOV vnosem odpadního
uhlíku (denitrifikační proces)(*)
- » produkce bioplynu při nárůstu
fermentovaných substancí v primárním a sekundárním kalu (*)
- » vyšší spalovací efektivita ve
spalovnách tím, že odstraníme vodu z potravinového odpadu, která
tvoří v
- průměru 70% z jeho váhy (*) (**)
- » snížení nákladů díky zmenšení
množství odpadu, který je potřeba svážet (*)
- » snížení nákladů z důvodu menší
četnosti svozů (z 2xtýdně na týdně/dvakrát měsíčně)(*)
- » snížení nákladů spojených s
rozhodnutími týkajícími se přítomnosti hnilobných frakcí (páchnoucích
a
- toxických)
- (*) Studie Univerzity ve
Wisconsinu-duben 98
- (**) v uvedené studii navrhují, aby
vzhledem k nízkému termodynamickému výkonu spalování organické
- frakce v systému DPO/ČOV by mělo být
spalování prosazováno jako nejlepší způsob recyklace,protože je
- „vyhovující“ v případě ostatních
nespalitelných frakcí (sklo a kov)
-
OSOBY VEŘEJNĚ ČINNÉ (ROZHODUJÍCÍ A VÝKONNÉ) - Nevýhody
- » případný mírný nárůst počtu
čištění v kanalizačním systému
- » v případě malého sklonu v
kanalizaci potřeba místního pročištění potrubí
- » úprava procesu čištění odpadních
vod při nasycení trhu drtiči nad průměrných 30-40%
-
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - Výhody
- » Snížení „skleníkového
efektu“ při tvorbě plynů, především metanu a kysličníku uhličitého.
V případě
- metanu bylo vypočítáno, že 100 kg
odpadu zpracovaného systémem drtič/ČOV vůči systému svoz/uložení
- na skládku má váhový poměr množství
vytvořeného plynu 1:17.000, pokud je skládka vybavena optimálním
- systémem odvodu plynů a odhaduje se,
že 34% se ztrácí v atmosféře. V tomto případě by se poměr snížil
- na 1:6.000.
- » Snížení množství výfukových
plynů svozových aut
- » Pokles průsaků ze skládky (silně
kyselých), které musí být poté u kontrolovaných skládek
likvidovány v
- ČOV a vyžadují další přepravu
odpadu, který se tím stává odpadní vodou.
- » Snížení procentuelního objemu těžkých
kovů ve zpracovávaných odpadních vodách a zvýšení jejich
- kvality
- » Snížení nebezpečí vytváření
nepovolených skládek, které bývají ospravedlňovány mimořádnými
- okolnostmi (vznik silného zápachu při
fermentaci odpadu a dále ekonomické aspekty)
- » Nárůst „čistoty“ třídění
ostatních částí odpadu (množství, kvalita)
-
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - Nevýhody
- » v případě, že v systému není ČOV,
dochází k nárůstu živin v povrchových vodách
-
ZAMĚSTNANOST - Výhody
- » Nárůst počtu pracovních míst pro
sběr a recyklaci ostatních frakcí odpadu
- » Nárůst počtu specialistů a základního
personálu při výrobě, instalaci a údržbě drtičů (v Anglii,
která má
- 5% nasycení trhu drtiči, to dělá cca
1000 osob)
- » Zlepšení pracovních podmínek pro
zaměstnance v třídírnách odpadu v důsledku prudkého poklesu
- výparů a fermentačních efektů
- » Snížení nepříjemných zápachů
při svozu ostatního směsného komunálního odpadu
-
ZAMĚSTNANOST - Nevýhody
- » snížení počtu zaměstnanců svozových
firem